Zijn algemene voorwaarden verplicht?

Algemene Voorwaarden
Zijn kleine lettertjes verplicht?

Met algemene voorwaarden heb ik veel te maken gehad toen ik nog advocaat was. Als student schreef ik er ook al een scriptie over.

Toen een ondernemer die we kenden zich afvroeg:

“Algemene voorwaarden op een website, zijn die verplicht? Of is dat alleen als je iets online verkoopt?”

dacht ik: tijd voor een blogpost over dit onderwerp.

Wat zijn Algemene Voorwaarden eigenlijk?

Eigenlijk zijn Algemene Voorwaarden de ‘bijkomende’ regeltjes van je contract, die niet de kern van de afspraken (zoals prijs) omvatten.

Ze maken deel uit van de overeenkomst, dus je moet wel afspreken dat ze van toepassing zijn. En je moet vervolgens je klant ook de mogelijkheid geven om kennis te nemen van je algemene voorwaarden, bijvoorbeeld door die mee te sturen in papier of pdf.

Zijn Algemene Voorwaarden Verplicht?

Je bent niet verplicht Algemene Voorwaarden te gebruiken. Maar ze kunnen wel erg handig zijn als je bepaalde afspraken wil hanteren met je klanten, bijvoorbeeld als die afwijken van de wet. Er zijn trouwens heel wat beschermingsbepalingen voor consumenten en kleinere bedrijven waar je rekening mee moet houden.

En hoe kom ik aan Algemene Voorwaarden?

Hoewel ik weet dat veel ondernemers het doen, zou ik nooit algemene voorwaarden van een andere site plukken en zelf aanpassen. Zelfs niet als je ook er een jurist naar laat kijken. Wat er dan kan gebeuren, beschreef ik eerder.

Lees ook: kispi.nl – Bezint eer ge algemene voorwaarden verzint – …
Lees ook: kispi.nl – Copy-paste algemene voorwaarden

Ik zou altijd een advocaat of jurist algemene voorwaarden laten opstellen. Dat dit niet duur hoeft te zijn, blijkt uit het aanbod van een van onze adverteerders,Veiligdoen.nl. Zij zorgen dat jij voorwaarden krijgt die passen bij jouw bedrijf.

Wil je toch liever zelf knutselen? Gebruik dan een van de gratis templates die je online kan vinden.

Lees ook: kispi.nl – 8 bronnen met voorbeeld algemene voorwaarden

Comments

  1. Elisa Beumer zegt

    Beste Nathalie,

    heeft u nog een geschikt onderwerp voor een scriptie over algemene voorwaarden? Ik wil een scriptie voor HBO rechten hierover schrijven. Het dient wel te gaan over een praktisch probleem. Misschien bent u iets tegengekomen waar onderzoek naar gedaan kan worden.

    met vriendelijke groet,
    Elisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.