Website verhuizen of dubbel uitvoeren?

Vraagteken
Vragen, vragen, vragen. Nu op zoek naar praktische oplossingen.
We gaan een van onze websites opfrissen en daarbij hoort een nieuwe (domein)naam. Kunnen we dan beter de oude site platleggen en doorverwijzen of de oude site naast de nieuwe laten bestaan? Ik wist eerst zeker dat ik de oude site wilde platleggen en dan doorverwijzen. Ik ben echter gaan twijfelen. Hieronder staat mijn gedachtengang. Hoe zou jij dit aanpakken?

Wat gebeurt er als je teksten verhuist

Wat is ons plan? Eerder schreef ik al dat we de website Sauna en Thermen.nl flink willen opfrissen. Van de huidige site gaan we een gedeelte van de inhoud verwijderen van internet. Wat in ieder geval blijft zijn de blogposts en de saunapagina’s.

  • Unieke blogposts: De blogposts komen of alleen op de nieuwe site of alleen op de oude site (als archief) waarbij we nieuwe blogposts in alle gevallen plaatsen op de nieuwe website.
  • Saunapagina’s herschrijven: De saunapagina’s bevatten informatie over steeds één sauna in Nederland met daarop een beschrijving, adresgegevens, reacties van gebruikers, etc. We gaan in ieder geval de opzet van de pagina en teksten opnieuw maken. In theorie zouden deze pagina’s dus op beide sites kunnen bestaan zonder duplicate content te worden.

Waar ik nu mee zit: als ik de blogposts en saunapagina’s verhuis wat gebeurt er dan met:

Positie in de zoekresultaten handhaven

We hebben voor verschillende pagina’s en zoekwoorden leuke posities in Google. Vroeger zou ik het volgende gedaan hebben:

  1. Doorverwijzen van de oude pagina naar de nieuwe pagina.
  2. Pagina’s die niet meer terugkomen verwijzen naar een voor de bezoeker relevant alternatief of een melding dat de pagina niet gevonden kan worden (404).
  3. Bedrijven die links naar de oude site hebben mailen met de vraag of ze de link willen aanpassen naar de nieuwe domeinnaam.

Waarom twijfel ik dan nu? Ik vermoed dat er problematische links zijn maar weet het niet zeker. En zoals je misschien wel weet, Google is steeds kritischer geworden op backlinks. Zelfs als deze links nu geen probleem zijn, kunnen ze dat later misschien wel worden. Met een doorverwijzing vanaf de oude site neem ik alle mogelijke problemen met die backlinks ook mee. Als ik niet doorverwijs verlies ik ook alle positieve effecten van de goede links. Ik zoek een praktische oplossing zonder dat ik een duur bureau moet inhuren om deze vraag tot in detail te beantwoorden en op te lossen. Een handige oplossing zou Google’s hulpprogramma voor het afwijzen van links kunnen zijn. Op borrels heb ik echter gehoord dat je niet te lichtzinnig moet omgaan met deze tool maar eerst moet proberen de links te laten verwijderen. En ik vrees voor de tijd die dat gaat kosten.

Likes overzetten naar de nieuwe site

Op de huidige blogposts en pagina’s hebben we een aantal shares en likes. Bezoekers die via de shares naar de pagina komen zouden met een doorverwijzing naar de juiste pagina geleid kunnen worden. Maar gaan bij een dergelijke verwijzing ook alle likes, G+ en twitter statistieken over? Die statistieken vind ik belangrijk als signaal naar lezers. Daarnaast ga ik ervan uit dat alle likes bijdragen aan onze positie in de zoekmachines. De vragen die daaruit voort komen:

  • hoe groot zijn de positieve effecten van likes op je pagina en
  • is het mogelijk om de likes mee te nemen als je een pagina verhuist naar een nieuwe domeinnaam?

Lees ook: Kispi – Likes overzetten naar een nieuwe site

Stopzetten, doorverwijzen of naast elkaar

Binnen een paar weken nadert een keuzemoment. Welke van de volgende 3 opties kiezen we:
  1. Stopzetten: Oude site verwijderen en een nieuwe site starten. Voordeel is: oude rotzooi ben je kwijt en je kan blanco starten. Maar alle bezoekers (verwijzingen en direct), backlinks, zoekmachineposities, likes, etc ben je ook kwijt.
  2. Doorverwijzen: Alle pagina’s van de oude site zoveel mogelijk laten doorverwijzen. Één site is een stuk praktischer en je brengt al je huidige bezoekers zo pijnloos mogelijk naar je nieuwe site. Maar: kun je social media likes wel overzetten en/of neem je eventuele problemen die Google heeft met je oude site ook mee (als ze er zijn)?
  3. Naast elkaar: Oude site (gedeeltelijk) laten bestaan naast de nieuwe. Je kan vers beginnen met een nieuwe website zonder historie en je behoudt (in ieder geval tijdelijk) je zoekmachine posities van je oude site. Je bezoekers kunnen hun vertrouwde site zien en je kan ze vriendelijk wijzen op de nieuwe site. Maar: nu heb je twee sites om bij te houden. En die oude site wil ik niet voor niets opfrissen.

De volgende stappen draaien vooral om informatie inwinnen. Enkele mensen bellen, informatieve blogposts zoeken, social media vragen stellen en wellicht een bedrijf zoeken die me kan helpen met mijn vragen over onze positie in Google. Wat denk jij hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.