Waarom boekhouden?

boekhouden
Je boekhouding gaat over je financiële gezondheid.

Als het gaat om boekhouden klinkt er al snel geklaag. Boekhouden is gewoonweg niet stoer en voor velen een verplichting die er nu eenmaal bijhoort.

Dat was ook de reden dat ik een blogpost schreef met 8 redenen om je boekhouding wel leuk te vinden. Maar dat gaat eigenlijk voorbij aan de vraag waarom we eigenlijk boekhouden.

Ik denk dat er 3 hoofdredenen zijn:

1) Wettelijk verplicht

Een ieder die een bedrijf of zelfstandig een beroep uitoefent, is verplicht van zijn vermogenstoestand …
BW:
boek 3 art. 15i lid 1

De overheid wil graag dat je een administratie bijhoudt en heeft dit geregeld in het burgerlijk wetboek, boek 3 art. 15i lid 1. Een vergelijkbare bepaling is er voor rechtspersonen in boek 2 art. 10 lid 1. In de wet inzake rijksbelastingen is een administratieplicht opgenomen in art. 52 leden 1 en 2. Deze wetten zijn niet echt makkelijk om te lezen, gelukkig kun je op de websites van de Belastingdienst en de KVK meer praktische informatie vinden over deze wettelijke administratieplicht.

2) Inzicht voor derden

Je vraagt je misschien af welke derde partij jouw boekhouding zou willen zien: De Belastingdienst is daar natuurlijk één van. Als je geen boekhouding hebt zal de Belastingdienst je inkomen schatten en dan is de kans natuurlijk groot dat ze aan de ruime kant zitten. Ook kan de Belastingdienst vragen stellen over jouw aangiftes. Een goede en duidelijke boekhouding maakt het een stuk makkelijker (en daarmee goedkoper) om de juiste informatie op te zoeken.

Andere partijen zijn bijvoorbeeld de bank, leveranciers/klanten en (potentiële) zakenpartners. Als partijen zaken met je doen en daarbij een risico lopen zullen ze meer willen weten hoe het zit met de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Het bekendste voorbeeld is een lening bij de bank vragen. Maar ook andere partijen willen je gezondheid beoordelen. Bijvoorbeeld klanten die een langdurig contract aangaan, zakenpartners die willen investeren en leveranciers die op rekening leveren of bijvoorbeeld waardevolle spullen verhuren.

3) Inzicht voor jezelf

Juist voor jezelf is het zo belangrijk om de financiële gezondheid van je bedrijf in de gaten te houden. Jij bent volledig afhankelijk van je bedrijf als eigenaar en medewerker.

Het beste voorbeeld is misschien wel je debiteurenbeheer. Als je weet wie er laat betaalt kun je daar rekening mee houden en actie nemen. Hoe hoger het gemiddelde debiteurensaldo hoe meer rente je betaalt om te voorfinancieren. Via je boekhouding kun je ook achterhalen waar je grootste kosten zitten en wat je best lopende producten zijn, qua omzet en winst. En wat ik zelf heel belangrijk vind zijn seizoensinvloeden. Mijn websites gaan een stuk slechter lopen in de zomerse maanden. Ik slaap stukken beter nu ik weet dat het in september, als de eerste regen valt, weer aantrekt.

Wat is het belangrijkste inzicht uit jouw boekhouding?

De wettelijke plicht en belastingaangiftes horen er nu eenmaal bij en nodigt het meest uit om over te klagen. Een boekhouding opzetten die jou helpt om je eigen bedrijf beter te leren kennen is een keus die je zelf maakt. En als je er dan voor kiest om meer inzicht te krijgen via je boekhouding: wat voor soort informatie zou je dan willen?

Wat is het belangrijkste inzicht uit jouw boekhouding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.