Slimmer zoeken met Google Alerts

discussie
Slimmer zoeken op internet

Zoek slimmer en je zult meer vinden, Ook bij Google Alerts. Weet jij niet wat Google Alerts is? Lees dan eerst “9 manieren waarop ik Google Alerts gebruik en 1 die ik wil proberen.

Hieronder laat ik zien hoe ik mijn zoekopdrachten slimmer maak en hoe ik Google Alerts instel. Ik wil namelijk wel alle relevante e-mails ontvangen over mij en mijn bedrijf maar tegelijkertijd wil ik niet bedolven worden onder de e-mails.

Zoektips

--Geen stopwoorden zoals "de, het, een, etc"
--Test je zoekopdracht op Google.nl
--Zonder www 
--Gebruik meerdere zoekwoorden
--Gebruik synoniemen
--Let op veel voorkomende spelfouten

Je zoekopdracht definieren

Je kan Google Alerts instellen op de pagina http://www.google.com/alerts.

Je ziet daar meerdere invulvelden te beginnen met Zoekopdracht. In het veld Zoekopdracht vul je een of meerdere zoekwoorden in. Aan de hand van deze zoekwoorden weet Google welke resultaten je zoekt. Voor voorbeelden van onderwerpen ga je naar mijn eerdere artikel over Google Alerts.

Weet je welk onderwerp je zoekt dan zijn er allerlei slimme toevoegingen om je zoekopdracht nog gerichter te maken:>

 • Zoek op links naar jouw website
  Je kan aangeven dat je wilt zoeken op nieuwe links naar een website. Hieronder staat een voorbeeld voor kispi.nl.
  link:kispi.nl
 • Zoek binnen één website
  Je kan aangeven dat je alleen resultaten van één website wilt zien. Als je onderstaande invult in Google Alerts krijg je een e-mail als Google een nieuwe pagina op kispi.nl indexeert.
  site:kispi.nl
 • Een zoekwoord binnen één website
  Je kan ook een zoekopdracht binnen één website opgeven. Met de onderstaande opdracht krijg ik een e-mail als Google op de website van de Telegraaf een artikel over zzp indexeert.
  site:telegraaf.nl zzp
 • Letterlijk zoeken
  Door je tekst tussen aanhalingstekens te zetten zoek je letterlijk op dat stukje tekst. Ik kan bijvoorbeeld zoeken op de titel en/of tagline van kispi.nl
  "kispi - ondernemersblog"
  "Meer omzet en slimmere kosten"
 • Een woord uitsluiten
  Wil je een woord uitsluiten, gebruik dan het -teken. Met de volgende zoekopdracht zoek je op de site van de Telegraaf naar berichten over freelancers met uitzondering van het woord zzp.
  site:telegraaf.nl freelancers -zzp
 • Website uitsluiten
  Je kan het ook omdraaien en een website uitsluiten. Wil je bijvoorbeeld berichten over zzp ontvangen behalve van de website van de Telegraaf?
  zzp -site:telegraaf.nl

Filters en andere instellingen

Je kan nog een aantal andere opties aanzetten. Je gebruikt ze om je zoekopdracht nog verder te verfijnen zodat je precies de resultaten krijgt die je zoekt. Hiernaast staat een screenshot van een zoekopdracht op de naam “Erik Gloudemans” en kun je zien hoe ik de filters ingesteld heb.

 • Type resultaat: Er zijn verschillende soorten berichten waar je op kan zoeken. Ik zet dit meestel op “Alles” behalve als ik dan echt veel berichten krijg. Als je specifiek op bepaalde inhoud wilt zoeken zoals video, afbeelding, blogs, discussies, etc kun je dat aangeven.
 • Hoe vaak: Je kan instellen hoe vaak je een e-mail krijgt: onmiddelijk, dagelijks of wekelijks. Gebruik je de optie “onmiddelijk” dan kun je vaak een bericht krijgen. Daarom gebruik ik voor minder urgente zoekopdrachten een frequentie van dagelijks of wekelijks.
 • Hoeveel: Je kan instellen of je alle of alleen de beste resultaten of alle resultaten wilt ontvangen. Je zou kunnen beginnen met alle resultaten en kijken hoeveel berichten je ontvangt. Je kan dan kritisch kijken wat je wel of niet nodig hebt en aan de hand daarvan de zoekopdracht verfijnen zodat je minder berichten krijgt.
 • Uw e-mailadres: Je moet natuurlijk ook een e-mail adres achterlaten waar de berichten heengaan.

Ben je al bekend met Google Alerts? Welke tips missen nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.