Nieuwe naam bedacht: wat nu?

Via een wedstrijd op brandsupply.nl hebben Nathalie en ik een naam voor onze nieuwe saunasite bedacht.

De nieuwe naam hebben we dus: hoe nu verder?

Zo snel mogelijk de domeinnaam registreren

Mijn devies is: registreer zo snel mogelijk je domeinnaam en varianten op die naam. Ik heb wel eens het idee dat zodra je gaat controleren of een naam nog bestaat deze binnen dagen tot weken weg is. Dat kan toeval zijn: iemand heeft misschien dezelfde associaties als wij. Het kan natuurlijk ook zijn dat er bij de bedrijven achter al die domeincheck tooltjes iemand zit mee te kijken die de namen voor zichzelf registreert. Hoe dan ook, zodra je een naam weet wil je die hebben. En je slaat jezelf echt 10 keer voor je hoofd als je net enthousiast begint te worden en die domeinnaam is weg.

Voor onze sauna site zijn Nathalie en ik als volgt te werk gegaan:

  1. Wedstrijd uitschrijven (besloten, zodat de deelnemers elkaars inzendingen niet konden zien).
  2. Een shortlist maken van de uitkomsten.
  3. De namen in de browser intikken om te zien of die website al bestaat en zo de shortlist korter maken.
  4. De overgebleven namen bespreken met anderen. Wij hadden het geluk dat er toen nog maar 1 naam overbleef.
  5. Direct registreren, inclusief .com en enkele varianten. Denk aan spelfouten of namen die erop lijken.

Het belangrijkste is dat de domeinnaam op jouw naam geregistreerd wordt. Je kan je domeinnaam zelf registreren zonder tussenkomst van je webhoster of webbouwer. Dan kun je later altijd nog verhuizen.

Wij gebruiken voor onze registraties Transip.nl. Als je daar een account aanmaakt kun je altijd registreren, ook in het weekend. Een.nl domein (zonder hosting en doorverwijzing) kost 7,49 euro per jaar en vaak zijn er aanbiedingen die het eerste jaar goedkoper maken.

Social media profielen vastleggen

Wij willen ook berichten plaatsen op social media. En bij voorkeur op dezelfde naam als onze website. Controleer voordat je definitief een naam kiest of diezelfde naam nog vrij is op de voor jou belangrijke sociale media. Het kan erg onhandig zijn als iemand een social media profiel heeft dat op jouw bedrijfsnaam lijkt. Voordat je het weet denken bezoekers dat jullie bij elkaar horen.

Wij willen in ieder geval gaan werken met Google+, Facebook en Twitter. Dus hebben we voor onze nieuwe naam meteen profielen en bedrijfspagina’s aangemaakt bij de sociale media die we willen gaan gebruiken.

Aanpassen bij de KVK

Ons bedrijf heet Oeroek Enterprises en daar horen een aantal handelsnamen bij, waaronder saunaenthermen.nl. Nu we deze site gaan verhuizen naar een nieuw domein willen we die ook als handelsnaam vastleggen. Let wel op, je moet die naam ook daadwerkelijk in het handelsverkeer gebruiken om de kans te verkleinen dat anderen ermee vandoor gaan. Je kan natuurlijk nog veel verder gaan in het beschermen van je naam, bijvoorbeeld door je merknaam te registreren.

Het aanpassen van de handelsnamen kun je doen via een wijzigingsformulier van de Kamer van Koophandel.

Een welkomstbericht op je site zetten

Wat ik zelf heel belangrijk vind: laat een site geen doodlopende weg worden. Gedurende de tijd dat je werkt aan een project is de kans groot dat er al mensen op je site komen. Je praat er immers over met leveranciers, potentiële klanten, familie, vrienden, etc. Zet dus in ieder geval op die site een pagina met een welkomstboodschap, wat je gaat doen en geplande datum dat je live gaat.

Ik heb zelf een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief geplaatst. Als mensen de moeite nemen om nu al te komen kijken naar onze nieuwe website zijn ze misschien ook wel geïnteresseerd hoe het verder gaat. Hier zitten waarschijnlijk de eerste potentiële klanten.

Het hoeft niet veel tijd te kosten. Gebruik desnoods een standaard inschrijfformulier; je hebt immers nog geen huisstijl en logo. Ik heb via onze nieuwsbrief leverancier Aweber.com een inschrijfformulier gemaakt met een stukje tekst. Nu staat alleen dat formulier op de site. Ik ben zelf vrij technisch en heb dit zelf online gezet via mijn webhosting. Je kan dit natuurlijk ook regelen met je webbouwer/designer.

Het belangrijkste is dat mensen op je nieuwe site niet in een doodlopend straatje komen. Ze kunnen zich nu inschrijven en ons volgen. En ook al staat het formulier pas enkele dagen live zonder enige reclame: de eerste inschrijving is al binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.