Langer met je Android GSM batterij

Energie beheer
Verleng de accutijd van je telefoon

Hoe lang doe jij met je GSM batterij? De mijne was in ieder geval veel te snel leeg. Ik heb vorige week een nieuwe Android telefoon en kon net het einde van de dag halen. Net genoeg zou je zeggen. Toch voelt het wel prettig als ik de lader eens een nachtje kan overslaan.

Ondertussen heb ik mijn eerste nachtje laden overgeslagen en afhankelijk van mijn gebruik zou ik een tweede nacht kunnen overslaan. Hieronder staat wat ik allemaal gedaan en geprobeerd heb.

Ik heb een Sony Xperia P met Android 2.3.7. Het kan best zijn dat bepaalde functies op andere telefoons er anders uitzien en misschien zelfs anders heten. Dat betekent dat je even zal moeten zoeken om op jouw telefoon hetzelfde te kunnen doen als ik.

Functionaliteit die ik direct heb uitgezet

Toen ik mijn telefoon kocht trilde en piepte hij als ik bepaalde toetsen indrukte. Dat kost energie en had voor mij geen toegevoegde waarde. Ik heb uiteindelijk op verschillende plekken mijn instellingen gewijzigd.

 • Instellingen->geluid: Hier staan opties voor aanraaktonen, hoorbare selectie, geluidvergrendeling en haptische feedback (dit zijn de trillingen bij de hoofdtoetsen menu, home en back). Ik heb deze vier functies uitgezet.
 • Instellingen->taal en toetsenbord->Xperia toetsenbord: Hier staan enkele opties voor trillen die met het Xperia toetsenbord te maken hebben en die ik uitgezet heb.
 • Instellingen->geluid->beltoon voor meldingen: ik twijfel of ik wel een geluidje wil als ik een whatsapp, of nieuwe mail heb. Ik heb geluidjes bij meldingen op dit moment uit staan.

Functionaliteit die ik zoveel mogelijk uitzet

Energie beheerBepaalde functies heb ik niet permanent nodig terwijl ze vaak wel permanent mijn batterij leegslurpen. Die functies beperk ik tot de momenten dat ik ze echt nodig heb.

 • GPS: Dit gebruik ik alleen voor navigatie. Een minder accurate plaatsbepaling vind ook al plaats via de antennes van de provider.
 • wifi: Thuis en op sommige werkplekken heb ik wifi ingesteld. Alleen op die plekken staat de wifi op mijn telefoon aan. Overigens heb ik een toevoeging die wifi automatisch voor me aanzet op bepaalde locaties (Juice Defender).
 • Bluetooth: Gebruik ik eigenlijk nooit en staat altijd uit.
 • Mobiel internet: Soms zet ik het mobiele internet uit, bijvoorbeeld tijdens het slapen of als ik weet dat ik voorlopig geen oplader kan bereiken. Dit vraagt wel wat geduld. Ik moet dan steeds het internet weer moet aanzetten als ik wil surfen of voordat mijn telefoon gaat synchroniseren. Als ik wifi verbinding heb dan zet Android het mobiel internet automatisch uit.

Om bovenstaande makkelijker te maken gebruik ik een van Adroid’s eigen widgets, namelijk energiebeheer. Als ik op mijn startscherm op een lege plek druk krijg ik een menu waar ik widgets->hulpprogramma->energiebeheer selecteer.

Ik heb nu een rechthoekige widget op mijn startscherm waar ik direct GPS, wifi, mobiel internet, auto sync, geluid, vliegtuigmodus, etc apart en met een druk op de knop aan en uit kan zetten. Tot zover ik weet hebben de meeste Android installaties deze of een vergelijkbare widget.

Hoeveel energieslurpers accepteer jij?

Als ik mijn telefoon in mijn broekzak heb zitten dan is elke 30 minuten mijn mail synchroniseren misschien al veel.

Hoe actiever ik ben met mijn telefoon hoe meer stroom ik gebruikt, logisch. Er zijn ook toepassingen die heel druk kunnen zijn met mijn telefoon waardoor ze ongemerkt veel levensduur van mijn accu weghalen. En dat wil ik onder controle houden.

Dus ben ik voorzichtig met bepaalde functies. Het is natuurlijk heel persoonlijk hoe ver jij wilt gaan om energie te besparen. Hieronder staan een paar mogelijkheden die ik de moeite waard vond om uit te proberen.

 1. Auto sync: Deze optie heb ik aanstaan zodat mijn gmail blijft synchroniseren. Als ik mijn batterij extra wil sparen zet ik deze optie uit en synchroniseer steeds handmatig als ik mijn mail wil lezen.
 2. Social media. Waar mogelijk zet ik de update frequentie van apps wat minder vaak. Bekijk hiervoor de instellingen van bijvoorbeeld je twitter, facebook, linkedin en dergelijke. ik streef naar een update tijd van 30-60 minuten.
 3. Gebruik de headset in plaats van de speaker. Ik zou hiervoor een headset moeten aanschaffen. Het praktische effect van deze tip is voor mij nu dus nog laag.
 4. Schermverlichting minder fel. Bij Instellingen->weergave->helderheid kan ik de schermhelderheid aanpassen. Ik heb hier energiebesparingsmodus ingesteld. Je kan deze ook handmatig instellen en dan zo laag mogelijk zetten.
 5. Ik bekijk af en toe de lijst met actieve applicaties en sluit af wat niet meer nodig is.
 6. Tijdens of aan het eind van het laden herstart ik regelmatig de telefoon om lopende apps en achtergrond processen te stoppen.
 7. Ik heb de hoeveelheid widgets en koppelingen op mijn startschermen geminimaliseerd. Ik houd niet van clutter en vooral die interactieve widgets (en interactieve achtergrond) laten je telefoon harder werken.

Daarnaast probeer ik mijn telefoon maximaal op te laden. Hoe meer energie in mijn telefoon accu hoe langer het duurt voordat de batterij leeg is. Het schijnt ook te helpen om te laden met je telefoon uit zodat er geen toepassingen kunnen zijn die het proces verstoren.

En natuurlijk je software zoveel mogelijk up to date houden. Misschien zijn er updates geweest die je batterij leversduur verlengen.

Automatisch energieslurpers uitzetten (Juice Defender)

Instellingen AndroidIk wil niet steeds met mijn telefoon aan het rommelen zijn. Ik wil mijn energiebesparingen dus zoveel mogelijk automatiseren. Ik gebruik daarvoor Juice Defender. Er is een gratis versie die je al een flink eind vooruit kan helpen. Er zitten standaard profielen in zodat je met weinig technische kennis deze toepassing kan gebruiken.

Omdat ik alles zelf wil kunnen instellen gebruik ik de ultimate versie voor 4,99 en heb ik een aangepast profiel. Vooral de volgende features vind ik erg interessant:

 • Wifi staat alleen aan op locaties waar ik wifi heb (thuis bijvoorbeeld). Die locatie wordt bepaald door het netwerk, geen GPS nodig dus.
 • Mobiel internet gaat zoveel mogelijk uit als de telefoon op standby gaat. Pas als ik unlock wordt internet weer aangezet.
 • Als de telefoon standby staat wordt er nog maar eens per 30 minuten gesynchroniseerd (kan ook vaker of juist minder vaak).
 • in de nachtelijke uren van 0.00-7.00 staan alle internet verbindingen uit als de telefoon standby staat. Er wordt ’s nachts dus helemaal niet meer gesynchroniseerd. Ik kan wel gebeld worden.
 • Ik kan de internet verbinding afsluiten voor bepaalde toepassingen.
 • Een optie die ik niet permanent gebruik maar die af en toe wel handig is: als de batterij onder de 25% komt dan gaat de super saver stand aan. Zo houd je de laatste druppels energie in stand tot je een oplader vind

Deze app is vooral bedoeld om de tijd dat je niet actief bezig bent met je telefoon zo zuinig mogelijk te zijn. Ik vind dat prima want ik gebruik de geavanceerde functies van de telefoon helemaal niet als deze op standby staat. Hieronder staan links naar deze toepassingen en een alternatief.

Automatisch toepassingen stoppen (Task Killers)

Ik kies ervoor toepassingen handmatig te stoppen via het menu accugebruik.

Er zijn ook toepassingen die helpen om andere toepassingen te sluiten. Deze toepassingen laten zien welke toepassingen er allemaal draaien waarna ik deze zou kunnen stoppen.

Sommige toepassingen starten na het afsluiten direct weer opnieuw of als ik de telefoon herstart. In dat geval zou ik een auto killer kunnen gebruiken die automatisch bepaalde toepassingen blijft sluiten.

Na wat probeersels en het lezen van een aantal artikelen hierover heb ik besloten dit niet te doen. Het proces van afsluiten en opnieuw opstarten kost ook weer energie. Ook de app killer zelf kost energie waardoor de batterij snel leeg kan zijn. Android schijnt hier tegenwoordig out of the box al prima mee om te gaan.

Ik kies ervoor toepassingen handmatig te stoppen via het menu accugebruik (zie hieronder bij batterijvreters vinden). In extreme gevallen verwijder ik een toepassing van mijn telefoon. Maar misschien werkt het voor jou anders en wil je een task killer proberen. Een bekende toepassing is:

Nog meer batterijvreters vinden

Accugebruik AndroidEen van de leuke dingen van Android vind ik de toepassingen die je zelf kan installeren. Deze kunnen echter ook een flink beslag leggen op mijn batterij, soms zonder dat ik het door hebt.

Daarom check ik regelmatig wat de grootste gebruikers van mijn batterij zijn. In de meeste Android telefoons zit standaard al een handig overzicht.

 • Ga naar instellingen->toepassingen->accugebruik. Ik kan hetzelfde menu ook bereiken via instellingen->over de telefoon->accugebruik.

Ik kan hier zien welke toepassingen en functionaliteiten het meeste gebruik hebben gemaakt van mijn batterij. Door op een functionaliteit of toepassing te klikken krijg ik extra info. Afhankelijk van deze lijst pas ik mijn instellingen aan of verwijder ik een toepassing. Let wel sommige toepassingen zijn niet te verwijderen. Zie daarvoor het hoofdstuk hieronder over bloatware.

Mijn grootverbruiker is weergave, oftwel het beeldscherm. Ik heb de instellingen voor helderheid al op lager gezet en meer wil ik hier niet aan veranderen. Ondertussen gaat mijn telefoon bij normaal gebruik nu twee dagen mee en dat vind ik voldoende. Als ik meer wil zal ik denk ik mijn batterij moeten upgraden of een nieuwe telefoon nemen.

Wil je echt diep in je telefoon duiken en heel kritisch naar de energieslurpers gaan zoeken? Dan zijn er ook handige toepassingen die je kunnen helpen:

 • Play Store: Better Battery Stats
  Je kan met deze toepassing bijvoorbeeld op zoek naar wakelocks. Dit zijn gebeurtenissen die je telefoon tijdelijk uit de slaapstand halen om iets te checken. Hoe vaker je toepassingen dit doen hoe minder je telefoon op standby staat.
 • Play Store: System Panel
  Je kan precies zien welke toepassingen draaien en meer inzicht krijgen in het CPU gebruik van je GSM.

Root toegang en bloatware freezen

Ik kan dus niet alles op mijn Android telefoon aanpassen, tenzij ik accepteer dat ik mijn garantie kan kwijtraken. Voor nu kies ik de garantie.

Voor de techneuten en durfals nog het volgende. Als je een Android telefoon koopt via je telefoon provider is er een flinke kans dat je installatie een sausje van je provider heeft meegekregen. Bijvoorbeeld de naam van je provider in het startscherm. Maar ook toepassingen waarvan je provider denkt dat ze interessant voor je zijn. En omdat de providers zich niet kunnen voorstellen dat jij liever andere toepasingen wilt, zijn deze toepassingen vaak geblokkeerd zodat je ze niet kan verwijderen. Dit heet ook wel bloatware.

Aangezien sommige van deze toepassingen kritiek kunnen zijn voor het gebruik van je telefoon is het niet handig alle toepassingen zomaar te verwijderen. Een alternatief is dan het freezen van deze toepassingen. Je toepassing wordt dan uitgeschakeld en zal niet meer in de achtergrond van je telefoon gaan draaien. Blijkt dat de toepassing toch belangrijk was dan kun je weer unfreezen.

Wil je kunnen unfreezen of anderzins toegang hebben tot bloatware? Wil je echt alle instellingen van je telefoon kunnen veranderen? Dan heb je root toegang nodig. Dat wil zeggen dat jij zelf de superuser van je eigen telefoon wordt. Dat klonk mij al direct goed in de oren want waarom zou ik niet de superuser zijn ik ben ook de eigenaar. Het blijkt dat er toch wat haken en ogen zijn.

Het verkrijgen van root toegang oftewel het rooten van je telefoon kan leiden tot het einde van je garantie. Het kan handig zijn om dat eerst uit te zoeken. Ook kan rooten leiden tot het kapot gaan van je telefoon. In internet jargon heet dit ook wel bricken. Je telefoon is dan niets meer waard dan een baksteen (een brick). Ik heb besloten dit voorlopig niet te doen. Ik kan alles wat ik met mijn telefoon wil doen en op dit moment is de toegevoegde waarde van rooten voor mij nul. Wil je meer informatie over rooten en freezen, check dan de volgende links:

Nog meer tips om de levensduur van je batterij te verlengen?

Ook al is dit al een erg lang artikel, er zijn ongetwijfeld nog veel meer tips om te zorgen dat je batterij niet zo snel leeg is. Weet jij nog extra tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

Comments

 1. zegt

  Hi Erik, Ik herken het probleem helaas van een android telefoon die nooit langer mee gaat dan 1 dag. Daarom ben ik zelf ook actief op zoek gegaan naar manieren om je batterij te kunnen besparen. Mede omdat ik vind dat je zuinig moet omgaan met energie, en je telefoon onnodig veel energie verbruikt. Helaas is het tegenwoordig wel zo, hoe nieuwer een smartphone, hoe meer functies erin geintegreerd zijn, des te meer energie het vreet. Zo is een oudere iphone 4 nog een stuk zuiniger dan de nieuwere iPhone 5. Eerder heb ik ook een artikel gelezen waarbij apps besproken werden die ervoor zorgen dat de apps welke je niet gebruikt uitgeschakeld worden: de zogenaamde ‘app killers’ (waar jij ook in je artikel over schrijft). Naast de bekende ‘juice defender’is ook ‘Carat’ een aan te bevelen applicatie. De app geeft aan wat voor programma’s er op de achtergrond draaien en adviseert deze te sluiten.

  Daarnaast zijn er steeds meer alternatieve manieren om je teleoon tussentijds op te laden, aangezien de smartphones van nu bijna niet meer een gehele dag meekunnen. Een goed artikel hierover kun je lezen op: http://www.typhone.nl/blog/alternatieve-manieren-om-je-telefoon-op-te-laden/. met name de Epiphany onE Puck is een manier om je telefoon op te laden middels een warm kopje koffie of thee, welke waarschijnlijk in 2014 al in de winkels zal liggen.

  Dus ik ben erg benieuwd hoe lang het nog duurt voordat we verschillende alternatieve energiebronnen kunnen toepassen voor het opladen van onze smartphone! Maar ik verwacht dat er heel veel innovatieve manieren aan zullen komen!

  • Oeroek zegt

   Hoi Bregje, Gelukkig worden de accu’s ook steeds beter op nieuwe smartphones. Maar nog steeds lijkt het alsof de energieslurpende apps harder groeien dan de accu capaciteit. k zal carat eens gaan uitproberen. De app killers doe ik niet aan, die schijnen in de nieuwe Android versie niets toe te voegen. Wat een gaaf artikel trouwens met die alternatieve manieren van opladen. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat er zoveel methoden zijn om een telefoon op te laden zonder het stopcontact.

 2. zegt

  Nice post. I was checking continuously this weblog and I’m impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I deal with such info a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thanks and best of luck. |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.