Het is geen crisis: dit is de nieuwe realiteit

crisis
Definitie van ‘Crisis’ volgens de Van Dale
Gisteren sprak ik een ondernemer die vorig jaar failliet is gegaan en ondertussen een herstart heeft gemaakt.

Met zo’n verhaal kom je natuurlijk al snel te spreken over de crisis. Toen zei hij dat er wat hem betreft geen sprake is van een crisis maar juist van een nieuwe realiteit.

Die opmerking heeft me flink aan het nadenken gezet. Ik heb de crisis namelijk heel lang gezien als een belangrijke factor in het ondernemersklimaat.

Het is geen crisis: dit is de nieuwe realiteit

Een crisis is volgens de Van Dale “een periode van slapte en werkloosheid”. Dat er sprake is van slapte en werkloosheid is iedereen wel duidelijk. Maar is er ook sprake van een “periode”? Door een crisis een periode (Van Dale: tijdvak) te noemen geef je ook aan dat er een einde aan komt. Een crisis wordt dan een tijdelijke onderbreking die op een bepaald moment over is. Mensen vinden weer een baan en er is sprake van sterkte.

Nu stel ik mezelf de vraag: hoe tijdelijk is de huidige periode van slapte en werkloosheid eigenlijk? Door het huidige economische klimaat een crisis te noemen is er ook een reden om te wachten met investeren. Erger nog, als je de crisis al geaccepteerd hebt als reden voor een minder goed draaiend bedrijf kan dat ook betekeken dat je minder kritisch kijkt naar je eigen onderneming.

“Het is geen crisis: dit is de nieuwe realiteit” [tweet]

Wat nu als we accepteren dat het huidige economische klimaat de nieuwe realiteit is? Dan heeft het geen zin om te gaan wachten tot de economie aantrekt. Als de nieuwe realiteit nu is aangebroken dan is het hoog tijd om opnieuw in kaart te brengen hoe de markt er nu uitziet en op zoek te gaan naar kansen.

De ondernemer die ik sprak gaat niet meer wachten totdat de economie aantrekt. Om in zijn woorden te blijven: hij werkt zich het snot uit de neus om zijn schulden af te betalen en een bedrijf te bouwen dat in het huidige economische klimaat winstgevend en gezond is. En mocht de huidige periode van slapte en werkloosheid toch tijdelijk blijken dan ligt hij al mijlen voor op degenen die nog wachten tot de economie aantrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.