Copy-paste algemene voorwaarden

Algemene Voorwaarden
Hoe kom jij aan je algemene voorwaarde?

Erik kwam laatst een interessante discussie tegen op Google+, het onderwerp: “Hoe kom jij aan de algemene voorwaarden op jouw website?

Uit de reacties blijkt dat veel ondernemers er geen moeite mee hebben algemene voorwaarden van een concurrent te kopiëren, die zelf te herschrijven en vervolgens te gebruiken.

Is dit handig? Ik denk van niet.

Piraterij is een misdrijf

Ok, je weet het zelf ook wel, ik hoef geen moraalridder te spelen: voorwaarden van een ander kopiëren en een op een zelf gebruiken is natuurlijk niet toegestaan.

Je kunt een auteursrechtdiscussie ondervangen door een aantal wijzigingen te maken, maar feit blijft dat je eigenlijk werk van een ander steelt. En dit hoeft niet eens.

Gebruik een template in plaats van een kopie

Verschillende organisaties stellen je gratis een setje voorbeeld algemene voorwaarden ter beschikking. Erik schreef hier eerder al een blogpost over: 8 bronnen met voorbeeld algemene voorwaarden.

Betrouwbare sites als de KVK bieden dus gratis voorbeelden aan. Ook andere websites kunnen je erin voorzien. Als je dan toch wilt kopiëren en weinig werk aan je voorwaarden hebben, zou ik altijd voor een van deze opties gaan.

Laat hoe dan ook een jurist meekijken

Zoals je al merkt ben ik geen fan van algemene voorwaarden kopiëren van een branchegenoot. Maar als je dan toch voor de optie kiest, zorg dan op zijn minst dat je die voorwaarden laat controleren door een jurist. Via een van onze adverteerders, Veiligdoen.nl, kun je dat voordelig laten doen.

Lees ook: kispi.nl – Bezint eer ge algemene voorwaarden verzint – zelf knutselen is duur

Hoe kom jij al de algemene voorwaarden op jouw website?

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.