6 bronnen met voorbeeld algemene voorwaarden

Algemene Voorwaarden
Lees jij wel eens de algemene voorwaarden?

Er zijn verschillende manieren om aan algemene voorwaarden te komen:

 • een jurist inhuren om een nieuwe set voorwaarden op maat te laten maken*
 • gevraagd of ongevraagd kopiëren van iemand anders
 • gebruik maken van gratis algemene voorwaarden van bijvoorbeeld je branchevereniging, onderaan dit artikel staan meerdere voorbeelden
Algemene Voorwaarden op maat 
Extra voordelig algemene voorwaarden op maat door te werken met een online vragenlijst.Veilig Doen.nl

Waarom zou je algemene voorwaarden hebben?

Je kan met elke klant aparte voorwaarden afspreken. Het is echter veel efficiënter om een aantal van de afspraken te bundelen in je algemene voorwaarden en eventuele uitzonderingen per klant af te spreken. Zo zijn de afspraken tussen jou en je klant duidelijk en kan een klant de voorwaarden vooraf makkelijk inzien. Dat scheelt jou tijd en het scheelt je klant tijd.

Je kan er dan voor kiezen om de voorwaarden op maat te laten maken, voordelen daarvan zijn:

 • Algemene voorwaarden kunnen het risico op juridische conflicten verkleinen. Dit is een gevolg van het maken van duidelijke afspraken en waar nodig uitsluiting van aansprakelijkheid.
 • Vaste afspreken bieden zekerheid voor jou en je klant. Je legt namelijk de wederzijdse rechten en verplichtingen vast. Wat is de betaaltermijn, wanneer stel je in gebreke, hoe kun je opzeggen, enzovoort.
 • Besparing van tijd en kosten. Naast een kleinere kans op tijdsintensieve juridische conflicten bespaar je ook tijd doordat je niet met elke klant aparte afspraken hoeft te maken. Je hebt immers een standaard set afspraken en maakt indien noodzakelijk aparte afspraken over uitzonderingen.

Alleen, hoe kom je aan algemene voorwaarden? Een aantal ondernemers werken met gratis voorwaarden of kopiëren ze (on)gevraagd van iemand anders. Maar hoe weet je dan of die voorwaarden wel bij jouw bedrijf passen? Heb je je eigen voorwaarden eigenlijk wel eens gelezen?

Een alternatief voor een dure jurist is dan het systeem van Veiligdoen.nl* die je helpen via een online vragenlijst. Wil je een speciale aanpassing of toch met een jurist praten dan bieden ze ook die mogelijkheid, al stijgt dan natuurlijk ook de prijs.

Wil je eerst eens wat voorbeelden van consumentenvoorwaarden inzien dan staan hieronder 8 bronnen van voorbeeld algemene voorbeelden die je kan inzien. Als je van plan bent gratis algemene voorwaarden van internet te halen en zelf te gebruiken, begin dan met de Kamer van Koophandel.

Voorbeeld Algemene voorwaarden

Een aantal partijen biedt voorbeeld voorwaarden. Deze kun je inzien en mag in een aantal gevallen gebruiken als basis voor je eigen leveringsvoorwaarden. Zorg dat je altijd even checkt met de bron of je die voorwaarden mag gebruiken en eventueel aanpassen.

 1. Thuiswinkel,org – Voorwaarden die horen bij certificering voor het Thuiswinkel Waarborg
 2. NBA.nl – Model voorwaarden voor accountants
 3. Ikwordzzper.nl – Basis algemene voorwaarden
 4. Zelfstandigenbouw.nl – Voorbeeld algemene voorwaarden voor een zzp’er
 5. SER.nl – Consumentenvoorwaarden per branch

Wat is voor jou de belangrijkste reden dat je nu op zoek bent naar standaard algemene voorwaarden?

Laat een jurist meekijken

Via een van onze adverteerders, Veiligdoen.nl*, kun je een jurist laten meekijken. Zij kunnen overigens ook zorgen dat jij je eigen algemene voorwaarden hebt. Om kosten te besparen kun je dan ook werken met een online vragenlijst of telefonisch contact opnemen.

*Veiligdoen.nl is een van onze adverteerders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.