5 veel gebruikte platforms om online je diensten verkopen

start
Start met het vinden van nieuwe klanten

Drukke online marktplaatsen zitten vol met potentiele klanten (en concurrenten). Je zult dus actief moeten zijn om contact te maken met klanten en je concurrenten voor te blijven.

Een opdrachtgever op een online marktplaats wil graag offertes vergelijken en dat betekent automatisch dat er veel afwijzingen zullen zijn. Het vraagt dus ook incasseringsvermogen.

Welke online platforms gebruik jij om nieuwe klanten te vinden?

Ben jij op zoek naar veel potentiele klanten en ben je niet bang om tijd en energie te investeren om contact te maken? Dan zou je onderstaande veel gebruikte online platforms kunnen gebruiken om extra klanten te vinden.

Freelance.nl (freelancers)

Freelancers maken een gratis profiel en reageren op opdrachten die worden uitgezet door bedrijven en particulieren. Met een gratis account moet een freelancer 24 uur wachten voordat hij/zij kan reageren op een opdracht en zijn geen contactgegevens zichtbaar. Door op te waarderen naar PRO status (op dit moment 58 euro per jaar) kan een freelancer sneller reageren en nog beter profileren.

 • Verschillende categorieën voor freelancers
 • Gratis inschrijving voor freelancers, extra voordelen bij PRO status (sneller reageren)
 • Freelancer zoekt opdrachten en reageert daarop

Freelance.nl >>>

Hoofdkraan.nl (freelancers)

Freelancers nemen een abonnement om te kunnen reageren. Het gratis abonnement is beperkt in hoeveelheid reacties en de freelancer kan pas na 30 uur reageren op een opdracht. Met een abonnement van 14,95 of 29,95 per maand kan de freelancer sneller en vaker reageren. Betalingen lopen via de website. De opdrachtgever betaalt eerst een borgsom en de freelancer stuurt de factuur via de site. Er worden service kosten berekend van 6% van het factuurbedrag.

 • Verschillende categorieën voor freelancers
 • Freelancer neemt een abonnement en betaald 6% van de vergoeding voor de opdracht aan Hoofdkraan.nl
 • Betalingen lopen via de website

Hoofdkraan.nl >>>

nl.elance.com (freelancers)

Freelancers maken een uitgebreid profiel en kiezen of ze zichtzelf als persoon of bedrijf willen profileren. De kosten zijn 8,75% van de vergoeding die de opdrachtgever betaald. Betaling loopt via Elance waarbij zij het geld bewaren totdat het werk is goedgekeurd.

Er is een uitgebreid feedbacksysteem om freelancers te beoordelen. Hieronder vallen ook 400 verschillende online vaardigheidstoetsen die freelancers moeten afleggen, zo kan een opdrachtgever snel een idee krijgen over de vaardigheden van een freelancer. De opdrachtgever kan screenshots van het scherm van de freelancer zien en statusrapporten en mijlpalen afspreken.

 • Verschillende categorieën voor freelancers
 • Freelancer legt online vaardigheidstoets af krijgt feedback van opdrachtgevers
 • 8,75% van de vergoeding die opdrachtgever betaald is voor Elance
 • Betalingen lopen via Elance

nl.elance.com >>>

Marktplaats.nl (freelancers en klussen)

Als aanbieder kun je een profiel aanmaken en jezelf promoten in de sectie Diensten en Vakmensen. Opdrachtgevers zoeken hier op locatie en soort dienst en kunnen dan jouw profiel zien. Er is een uitgebreid pakket aan betaalde mogelijkheden waarmee je de aandacht kan vestigen op jouw profiel. De prijzen varieren van 5,95 tot honderden euro’s en de advertentieduur van 1 dag tot wel 12 maanden.

Een andere optie is reageren op klussen. Opdrachtgevers kunnen klussen online zetten in 23 vakgebieden waar je als aanbieder op kan reageren. Je koopt bundels waarmee je reacties kan achterlaten op klussen. Bij de goedkoopste bundel kost een reactie 2 euro en in de grootste bundel 1 euro per reactie. Je zult meerdere reacties moeten plaatsen om een klus binnen te halen.

 • Je kan reageren op klussen via een bundel van 1-2 euro per reactie
 • Zet een profiel als vakman online en adverteer vanaf 5,95 euro
 • Er is een uitgebreid feedbacksysteem

Marktplaats.nl >>>

Werkspot.nl (klusopdrachten)

De vakman kiest een bundel waarin deze aangeeft op hoeveel vakgebieden hij/zij offertes wil uitbrengen, hoe groot de regio is en hoeveelheid potentiele reacties. De prijs varieert vervolgens van 50-290 euro per maand. De vakman kan reageren op opdrachten en eventueel een offerte uitbrengen. Met het uitgebreide feedbacksysteem kan een vakman referenties verzamelen en zo een sterker profiel bouwen.

 • Voor klusopdrachten
 • Vakman koopt een bundel afhankelijk van aantal vakgebieden, grootte van de regio en potentieel aantal reacties
 • Vakman zoekt opdrachten en reageert daarop

Werkspot.nl >>>

Comments

 1. Brechje Geutjes zegt

  Hier mijn zeer frustrerende ervaring met freelancematch, tegenwoordig de hoofdkraan.nl.

  In 2012 ben ik begonnen als zzp’er. Gezien het niet altijd even makkelijk is om als beginnend ondernemer aan opdrachten te komen, kwam ik terecht op de Hoofdkraan.nl (toen nog freelancematch). Dit is een platform voor opdrachtgevers en zzp’ers. Op zich een mooi idee om deze op die manier in verbinding te brengen met elkaar, zij het niet dat het altijd maar om een ding draait: juist, geld.

  Ik wilde reageren op een opdracht, maar daar bleek je een (jaar)abonnement voor te moeten afsluiten. Nog vol vertrouwen bedacht ik me dat als je er opdrachten uit haalt, €54,27 per kwartaal niks is.

  Ik had mijn profiel en portfolio aangemaakt en gereageerd op wat opdrachtjes. Maar wat bleek mijn opdrachten werden steeds verwijderd. Als vormgever/webdesigner wil ik graag mijn werk op internet beschermen met een watermerk, maar de hoofdkraan.nl verbied het je logo ergens op te zetten.
  Een paar maanden later werd mijn hele portfolio verwijderd omdat de oplettende bezoeker mijn bedrijfsgegevens kon achterhalen. Ik mocht ook geen linkjes zetten naar websites die ik had gemaakt. Mijn vraag werd dus: hoe in godsnaam kan ik een portfolio opbouwen als ik niks van mezelf mag laten zien. En dat wat ik kan laten zien mag ik niet auteursrechtelijk beschermen? En waarom is de hoofdkraan hier zo bang voor? Naast abonnementskosten vragen zij ook nog een belachelijk percentage van de uiteindelijk factuur naar de opdrachtgever als bemiddelingskosten.

  Uiteindelijk heb ik geen enkele opdracht via de hoofdkraan.nl binnen gehaald. Ook bleek de financiële administratie van de hoofdkraan nogal een zooitje. Meerdere malen kreeg ik mailtjes dat mijn rekeninggegevens niet zouden kloppen. Terwijl er de ene keer wel wat kon worden afgeschreven de andere keer kreeg ik incassodreigingen in mijn mailbox (en ja ik had genoeg geld op mijn rekening).

  Al met al was voor mij de maat vol. En wilde ik na 1 jaar mijn abonnement op zeggen, maar uiteraard net te laat, dus mijn abonnement was al weer stilzwijgend verlengt met een jaar. Ik beriep me nog op de Wet Van Dam, maar de hoofdkraan beroept zich op de zakelijke overeenkomst die zij hebben en deze wet geldt alleen voor consumenten. Nu valt het op zich nog te betwisten van ik ben volgens de belastingdienst geen ondernemer, bovendien mogen zzp’ers en kleine bedrijven zich vaak wel beroepen op deze wet.

  We zijn nu bijna een jaar verder en ik dacht eindelijk in augustus van de hoofdkraan af te zijn. Wat zag ik, weer een bedrag dat van mijn rekening was geschreven. Ik had het dus gelijk laten terug vorderen. Maar zij claimen dat ze in juni een storing hadden en daarom (3 maanden later) als nog €54,27 incasseren.

  Ik hoop dat zowel opdrachtgevers en zzp’ers wel 3x nadenken voordat ze zich inlaten met de hoofdkraan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.