3 alternatieven voor photoshop

GIMP
GIMP: voordelig alternatief voor Photoshop

Hoe regel je voordelige en krachtige software om plaatjes te bewerken? Als het gaat om fotobewerking komt vaak de naam Photoshop voorbij. Dat heb ik: een hele oude versie. Zo oud dat online tutorials niet meer werken en dat ik bij elk plaatje meldingen over incompatibiliteit krijg.

Het grootste nadeel van Photoshop vind ik echter de prijs. Als spaarzame gebruiker vind ik een nieuwe licentie veel te duur. Daarbij, ik gebruik maar een fractie van de mogelijkheden.

Tijd voor een zoektocht naar een alternatief voor Photoshop. In mijn zoektocht neem ik de volgende voorwaarden mee:

 1. Gratis te downloaden en gebruiken
 2. Een uitgebreide en intuitieve bediening
 3. Photoshop achtige mogelijkheden
 4. Veel online tutorials voor de meest voorkomende bewerkingen

1) GIMP (Linux, Windows en Mac)

GIMP

Dit schijnt een van de bekendste en populairste alternatieven voor Photoshop te zijn. Veel van wat Photoshop kan lukt ook met GIMP.

 1. Je kan GIMP gratis downloaden en gebruiken (je kan ook vrijwillig doneren). Er is zelfs een Nederlandstalige handleiding. Download GIMP
 2. De bediening ziet er uitgebreid uit en er wordt ook gebruik gemaakt van icoontjes. Het blijven grafische bewerkingen: die zijn voor een leek niet vanzelfsprekend. Veel mogelijkheden betekent ook dat het tijd kost om er handig mee te worden. Ik ga voor de online tutorials. (zie punt 4)
 3. Volgens Wikipedia is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met Photoshop.
 4. De website van GIMP zelf staat vol met tutorials en ook op Youtube is van alles te vinden.

NB: Er is ook een variant die op Photoshop lijkt (GIMPshop). Ik vond echter berichten dat deze versie verouderd is en rotzooi zou bevatten. Voor mij is de Photoshop interface niet belangrijk dus ik houd het bij het originele GIMP.

2) Paint.NET (Windows)

photoshop-alternative-paint

Dit doet me denken aan de gratis Paint die bij Windows zit. Maar dan een stuk verder ontwikkeld. Een veel genoemd alternatief waarmee je flink wat bewerkingen kan doen.

 1. Je kan Paint.NET voor Windows gratis downloaden. Tot zover ik kan zien geen Nederlandse handleiding.
 2. Paint.NET heeft een intuïtieve bediening met icoontjes. Als je vaker met beeldverwerkingssoftware werkt zul je vrij snel je weg kunnen vinden.
 3. Paint.NET is oorspronkelijk ontwikkeld als een vervanging voor Paint van Microsoft. Er zijn flink wat mogelijkheden waarvoor ik voorheen Photoshop gebruikte. Ik heb het gevoel dat Paint.NET minder uitgebreid is dan GIMP.
 4. Er is een community van Paint.NET gebruikers en dat betekent ook dat er flink wat tutorials te vinden zijn.

3) PIXLR (Web, iOS, Android)

photoshop-alternative-pixlr

Handig als je onderweg bent. Op Pixlr.com vind je een online editor. Perfect als je op een andere of openbare computer aan het werk bent en niet bij je eigen programma’s kan.

 1. Gratis te gebruiken op de website http://pixlr.com/editor/. Je kan PIXLR ook als foto editor downloaden op je mobiele telefoon. Je kan foto’s verkleinen, bijsnijden, rode ogen verwijderen, tanden witter maken en allerlei bewerkingen doen aan je foto’s. Deze app is gratis en beschikbaar voor iOS en Android.
 2. Ziet er uit als een simpele versie van Photoshop. De functies zijn beperkter maar helpen je wel door je basisbehoeften heen.
 3. Opgericht in Zweden en bedoeld voor de niet-professionele gebruiker. En daar reken ik mezelf ook toe. Veel mogelijkheden maar vooral niet te moeilijk.
 4. Tutorials in overvloed. Youtube is your best friend.

Mijn Keus: GIMP en PIXLR

GIMP vind ik net wat fijner aanvoelen. UIteindelijk gaat het mij niet om de precieze mogelijkheden maar om het gemak waarmee ik het programma kan gebruiken en mijn doel bereik. GIMP doet wat ik wil en verwacht.

PIXLR is voor mij een bonus. Ik had niet verwacht een dergelijke online editor te vinden. Ik werk wel eens op openbare computers en apparatuur van anderen. Dan is het perfect als ik snel een foto kan verkleinen of lichtelijk aanpassen met een online editor.

Wat is jouw favoriete grafische editor?

Comments

 1. Gea Schuitema zegt

  Hallo Erik,
  Leuke tip. Ga ik binnenkort eens uitproberen.
  Zodra ik ermee heb gewerkt zal ik je mijn bevindingen laten weten.
  Groetjes,

  Gea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.